90% energiebesparing op draadloos dataverkeer mogelijk

90% energiebesparing op draadloos dataverkeer mogelijk

21-05-2013 15:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Veel aandacht in de ICT gaat uit naar het verduurzamen van datacenters. Maar juist het mobiele netwerk zorgt voor 90 procent van het energieverbruik.

De wereldwijde toename van smartphones en andere wifi-gadgets die gebruik maken van het draadloos netwerk, zorgt voor een behoorlijke toename in het energieverbruik. Vooral de ‘cloud’ begint steeds meer energie te kosten. Deze energieconsumptie zal, volgens onderzoek van de University of Melbourne, toenemen van 9 miljoen megawattuur in 2012 tot zo’n 32-43 miljoen megawattuur in 2015. Deze groei vertegenwoordigt dezelfde CO2-uitstoot als 4,9 miljoen nieuwe auto's op de weg.

Datacenters worden vaak als schuldige aangewezen als grootverbruikers van energie. Maar volgens dezelfde studie van de University of Melbourne blijkt dat de mobiele infrastructuur het grootste aandeel heeft. Zo’n 90 procent van de benodigde energie voor draadloze dataverbindingen wordt verbruikt in de infrastructuur van het netwerk, zoals zendmasten.

Duizendmaal efficiënter

Een samenwerkingsverband van 53 internationale bedrijven en instellingen richt zich nu dan ook voornamelijk op het optimaliseren van de infrastructuur. Het doel van dit GreenTouch Consortium, dat in 2010 werd opgericht, is het bewerkstelligen van een duizendmaal hogere energie-efficiëntie voor het internet en de communicatienetwerken in 2015.

In een studie van GreenTouch worden oplossingen geboden om de infrastructuur efficiënter te maken, terwijl het aantal gebruikers kan blijven toenemen. Het consortium bestaat uit de ICT-industrie, providers, academische en non-profit onderzoeksgroepen en overheidsinstellingen.

Kleine zendmasten

Het consortium claimt verschillende oplossingen te hebben die het wereldwijde energieverbruik van de infrastructuur van data- en communicatienetwerken in 2020 met 90 procent kan reduceren. De voornaamste maatregel van GreenTouch is het verkleinen van de afstand tussen het signaal en het apparaat. De grootste energie-inefficiëntie voor toegang tot het mobiele dataverkeer zit namelijk in de hoeveelheid energie die nodig is om het signaal van zendmasten naar smartphones te sturen.

Door meerdere kleine zendmasten te plaatsen is minder energie nodig, ook omdat deze zenders uitgeschakeld kunnen worden wanneer er geen vraag is. Een andere oplossing is het delen van de infrastructuur door verschillende providers, en het gebruik van de GreenTouch Bit-Interleaved Passive Optical Network-technologie (BI-PON) voor bekabelde breedband netwerken naar de huizen toe. BI-PON is een protocol waarbij data efficiënter wordt behandeld en over een netwerk kan worden verstuurd.

Bron: Clean Technica

Foto: Benicio Murray via Flickr.com

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie