Atlantisch eiland voor € 24 mln over op zon, wind en accu’s

younicos

15-03-2016 14:25 | Door: Thijs ten Brinck

Het eiland Graciosa, onderdeel van de Portugese eilandengroep de Azoren, gaat vrijwel volledig over op duurzame stroom. De Duitse start-up Younicos levert een accuopslagsysteem voor het eiland.

Graciosa ligt midden in de Atlantische Oceaan tussen Noord-Amerika en Europa, ter hoogte van Portugal. De Deense investeerder Recharge en de Duitse start-up Younicos maken het eiland op duurzame wijze zelfvoorzienend met een groot accupakket.

Recharge neemt 50,1 procent van de investering voor zijn rekening

“Het businessmodel waar wij hier mee pionieren is overal waar elektriciteit wordt opgewekt met dure geïmporteerde brandstoffen te herhalen”, zegt Scot Macaw, CEO van Recharge, tegen PV Magazine.

Voor de energievoorziening zijn de eilanders nu nog grotendeels afhankelijk van aangevoerde fossiele brandstoffen.

Duurzaam eiland

De 4.400 inwoners van het tot Portugal behordende Graciosa beschikken al over een kleine zonnecentrale. Een windpark van 4,5 megawatt is in aanbouw.

De stroom uit de zonnepanelen en windmolens slaat het eiland straks op in een accu met een capaciteit van 3,2 megawattuur.

Het project heeft voor Younicos een waarde van € 24 mln. Recharge neemt net iets meer dan de helft van dit bedrag voor zijn rekening en sluit met de eilanders een leveringscontract voor energielevering uit de accu.

Het eiland is goedkoper uit en spaart twee derde van zijn huidige dieselconsumptie uit met de duurzame installaties.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: PV Tech, Younicos | Foto: Younicos

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie