“Technologie Dutch Windwheel halveert kosten wind op zee”

accio

16-03-2016 09:34 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Accio biedt een alternatief voor draaiende windturbines. Het concept is vergelijkbaar met het elektrodynamische windenergieconcept van de Technische Universiteit Delft (TU Delft).

De windomzetters van Accio en het Ewicon-concept van de TU Delft maken gebruik van geladen waterdruppels. De druppels wekken stroom terwijl ze wegwaaien in een elektrisch veld.

“We creëren een gecontroleerde onweerswolk”

“Het werkt net als de elektrisch geladen wolken in een onweersbui, alleen maken wij nu de wolken zelf”, zegt Jennifer Bair, CEO van Accio, tegen Midwest Energy News. “Ook controleren we de ladingsopbouw. We creëren geen bliksem, maar bruikbare stroom.”

Accio wil zijn windmolens zonder wieken inzetten op zee. De start-up haalde $ 4,5 mln op om zijn concept marktrijp te maken voor de offshore-industrie.

Zonder draaiende onderdelen is het concept onderhoudsarm, wat vooral op zee zijn voordelen heeft. Baird denkt de kosten van in offshore-windparken opgewekte stroom te kunnen halveren.

Aan de TU Delft werken onderzoekers sinds enkele jaren aan hetzelfde windenergieconcept. De aan de universiteit ontwikkelde Ewicon-technologie krijgt mogelijk een toepassing in de Dutch Windwheel, een opvallende toeristische trekpleister voor Rotterdam.

accio

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Accio, Midwest Energy News | Foto: Accio

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie