Huishoudens Breda betalen elk kwartier actueel stroomtarief

eneixs

16-03-2016 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Enexis en kennisinstituut TNO testen in twee wijken in Breda de kansen van thuisaccu’s en variabele stroomkosten voor consumenten.

Binnen de pilot ‘Jouw Energiemoment 2.0’ krijgen enkele inwoners van de Bredase wijk Meulenspie en de studentencampus Easystreet thuisbatterijen geïnstalleerd.

Minder investeren in netverzwaring

Elk kwartier stellen de systemen van TNO en Enexis de actuele stroomprijs in de wijk vast en daarmee kunnen huishoudens gaan handelen.

"We hebben geen nieuwe technologie ontwikkeld, maar een methode bedacht om huishoudens aan elkaar elektriciteit te laten leveren en deze te verrekenen", zegt TNO’er Arjan van Diemen. “Jouw surplus aan elektriciteit gaat naar een of meer batterijen in de wijk, van waaruit anderen het kunnen betrekken.”

Zo test TNO in Breda een decentrale marktplaats voor energie. Als het systeem succes heeft, blijft duurzame stroom van zonnepanelen zoveel mogelijk binnen de wijk.

Enexis hoeft de overschotten dan niet naar het hoogspanningsnet te transporteren. Dat kan een besparing op eventuele capaciteitsuitbreiding betekenen voor de netbeheerder.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: TNO, Enexis | Foto: Enexis

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie