Google neemt startup zwevende windturbines over

Google neemt startup zwevende windturbines over

23-05-2013 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Google heeft het bedrijf Makani Power overgenomen. Zij hebben een techniek ontwikkeld waarbij door middel van een zweefvliegtuigje groene energie wordt opgewekt.

Zoekmachine Google investeerde eerder $15 mln (€11,6 mln) in het Amerikaanse Makani Power,  maar heeft de startup nu volledig overgenomen. Het project zal worden gevestigd onder de innovatieve tak, Google X. Makani is blij met de overname: “De timing kon niet beter, nu vorige week de eerste vlucht met de ‘Wing 7’ is voltooid”.

“Het opwekken van groene energie is een van de grootste kwesties in de wereld op dit moment. Google probeert hier al jaren aan bij te dragen”, zegt Astro Teller van Google X. “De technologie van Makani Power heeft de deur naar een nieuwe mogelijkheid voor het winnen van groene stroom geopend." Google heeft de middelen om meer tests uit te voeren, zodat de techniek verder kan worden ontwikkeld.

Duurzame energie

De techniek lijkt soortgelijk te zijn als die van het Nederlandse bedrijf Ampyx Power. De kleine vliegtuigjes vangen wind op terwijl ze in de lucht zweven. Door de windkracht wordt energie opgewekt, dat via een kabel naar een op de grond staande stroomgenerator wordt gebracht. Dankzij deze methode kunnen de minivliegtuigen tot wel tien keer de snelheid van de actuele windsnelheid ontvangen.

Het is nog niet bekend wanneer de zwevende windturbines op de markt worden gebracht. Ampyx Power schat dat de duurzame energie van hun Power Plane in 2016 kan concurreren met goedkope energie van kolencentrales.

Foto: David Martin Hunt via Flickr.com

Bron: TechCrunch

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie