Duitsland in paniek: 'Schaliegas gevaar voor kwaliteit bier'

Duitsland in paniek: 'Schaliegas gevaar voor kwaliteit bier'

23-05-2013 16:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitse brouwers zijn bezorgd dat de winning van schaliegas door middel van zogeheten fracking de puurheid van hun bier in gevaar brengt.

Zij riepen bondskanselier Angela Merkel donderdag dan ook op om van de boormethode af te zien totdat is vastgesteld dat er geen negatieve effecten zijn op het grondwater. Bij fracking worden onder hoge druk water, zand en chemicaliën in een boorput gepompt zodat het gas in het schaliegesteente vrijkomt.

Volgens de Duitse brouwersassociatie, waartoe onder meer Anheuser-Busch InBev en Bitburger Braugruppe behoren, schieten de boorplannen van Berlijn tekort. "We maken ons grote zorgen dat door fracking het water, dat meer dan de helft van de brouwers uit eigen bronnen haalt, vervuild raakt.''

In Nederland maakte waterbedrijf Vitens zich ook zorgen over de invloed van schaliegasboringen op de kwaliteit van het grondwater.

Warenwet

De plannen zouden bovendien het zogeheten Reinheitsgebot schenden. In die bijna 500 jaar oude warenwet is vastgelegd dat bier alleen mag bestaan uit gemout graan, water en hop. Gist, dat nog niet was ontdekt bij het opstellen van de wet in 1516, is daar later aan toegevoegd.

De brouwersassociatie uitte haar zorgen ook in een brief aan zes ministers, onder wie Peter Altmaier (Milieu). Altmaier vindt dat besluiten over fracking genomen moeten worden door nationale of lokale overheden, niet door de Europese Commissie. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) zei woensdag dat fracking een optie is voor Europa en dat het als mogelijkheid moet blijven bestaan in Duitsland.

Een aantal Europese leiders pleitte voor stappen op de Europese energiemarkt om de prijzen te verlagen omdat het gat met de Verenigde Staten, waar consumenten profiteren van een ware schaliegasrevolutie, steeds groter wordt.

Bron: ANP

Foto: SteFou! via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie