Duitsers en Denen delen windstroom via giga-omvormer

abb

17-03-2016 16:36 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse technologieconcern ABB koppelt de elektriciteitsnetten van Denemarken en Duitsland. Via de hoogspanningskabels van enkele windparken in Oostzee breiden de landen de samenwerking uit.

ABB bouwt voor $ 140 mln een installatie die de beide wisselspanningsnetten van Duitsland en Denemarken aan elkaar koppelt.

Stroom voor 400.000 huishoudens

De Deense netbeheerder Energinet.dk en de Duitse collega 50Hertz Transmission kunnen via de omvormer stroom uitwisselen, zonder dat zij de wisselspanningsfrequentie gelijk moeten trekken. 

De techniek is vergelijkbaar met de omvormer voor zonnepanelen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom en de omvormer, of inverter, maakt deze stroom geschikt voor het elektriciteitsnet dat met wisselstroom werkt.

De omvormer van ABB zet de wisselstroom vanuit beide landen tijdelijk om in gelijkstroom, en vervolgens in de gesynchroniseerde wisselstroom van het andere land. Zo kunnen de buurlanden via de windparken op zee maximaal 400 megawatt elektriciteit uitwisselen, genoeg voor 400.000 huishoudens.

ABB heeft veel ervaring met het bouwen van gelijkstroomverbindingen. Vaak legt het concern ook een High Voltage Direct Current (HVDC)-kabel aan tussen twee omvormers. In dit geval haken de beide landelijke wisselspanningsnetten direct op de giga-omvormer aan.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ABB, Energinet.dk | Foto: Energinet.dk, Marshelec, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie