Europese energietop gaat meer over kosten dan over klimaat

Europese energietop gaat meer over kosten dan over klimaat

24-05-2013 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europees overleg over energie ging afgelopen week meer over energieprijzen dan over het klimaat. Schaliegas krijgt een rol in het drukken van de prijzen.

Dat blijkt uit de samenvatting van het overleg van de Europese Raad (European Council) van afgelopen woensdag.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso liet gisteren zien dat de energieprijzen in Europa steeds hoger worden, terwijl die in de Verenigde Staten juist aan het dalen zijn. Zo zijn Europese ondernemers sinds 2005 35 procent meer gaan betalen voor hun energie, terwijl de energieprijzen voor Amerikaanse bedrijven in dezelfde periode juist met 66 procent daalden.

De regeringsleiders waren het er dus over eens dat er maatregelen moeten komen om de energie in Europa betaalbaar te houden. Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, schreef dat er vier belangrijke punten zijn besproken.

Overkoepelende Europese energiemarkt

In de eerste plaats wijst Van Rompuy er op dat er nog veel te winnen is met energie-efficiëntie in Europa. Daarnaast vindt de Raad dat er één overkoepelende Europese energiemarkt moet komen, in plaats van de 27 individuele nationale markten die er nu zijn. De Raad wil dat in 2014 alle regelgeving aangepast is op een overkoepelende Europese energiemarkt, en dat in 2015 alle Europese landen aangesloten zijn op het overkoepelende systeem.

Om zo’n Europees energienet te creëren, moet er volgens de Raad tot 2020 $1.000 mrd worden geïnvesteerd in infrastructuur en onderzoek. Overheden kunnen deze investeringen stimuleren door het energie- en klimaatbeleid voorspelbaarder te maken.

Als laatste belangrijke punt noemt Van Rompuy het creëren van diversiteit in de energievoorziening van Europa. Landen moeten zelf hun ideale energiemix kiezen. Als mogelijke onderdelen van die energiemix noemt Van Rompuy zowel hernieuwbare energie als schaliegas.

Bron: Trouw Foto: MPD01605 via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie