1.000 Franse gezinnen krijgen stroom via waterleiding

hydro

21-03-2016 10:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Franse waterbedrijf Sicacil bouwt waterkrachtturbines in het drinkwaternet. Daarmee voorziet het concern honderden Franse huishoudens van duurzame stroom.

In Nederland kost het energie om drinkwater van de waterzuivering naar huizen en bedrijven te verpompen.

Schoon water en schone energie

In bergachtig gebied levert de zwaartekracht de benodigde energie voor de drinkwaterdistributie.

Uit het schone water dat door de leidingen stroomt, is ook schone elektriciteit op te wekken. Sicacil leverde in het Zuid-Franse Grasse onlangs zijn vierde microwaterkrachtturbine op.

Met een vermogen van 215 kilowatt levert het leidingsysteem hier jaarlijks genoeg stroom om de elektriciteitsconsumptie van 450 huishoudens te compenseren.

De vier projecten samen leveren net zoveel stroom als duizend Franse gezinnen jaarlijks gebruiken.

De Amerikaanse start-up LucidEnergy ontwikkelt ook waterkrachtturbines speciaal voor drinkwaterleidingen met een groot verval.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Sicacil | Foto: Börkur Sigurbjörnsson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie