'EU-lidstaten tegen importheffing zonnepanelen'

'EU-lidstaten tegen importheffing zonnepanelen'

28-05-2013 09:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De meerderheid van de EU-landen lijkt tegen het voornemen van de Europese Commissie om zonnepanelen uit China te belasten met een forse invoerheffing te zijn.

Volgens diplomaten in Brussel en een rondgang van persbureau Reuters zijn minstens 15 lidstaten tegen het plan van eurocommissaris Karel de Gucht (Handel). Het dagelijks bestuur van de EU stelt dat Chinese fabrikanten met staatssteun hun producten op de Europese markt dumpen onder de kostprijs.

Op die manier concurreren ze de Europese industrie kapot, wat banen kost en op de langere termijn de markt kan ondermijnen. De Gucht wil daarom op korte termijn een importheffing van gemiddeld 47 procent invoeren.

Frankrijk en Italië zien het plan wel zitten, maar een meerderheid van de lidstaten waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland ziet meer in onderhandelingen met China. Ze willen hun grote handelsbelangen niet op het spel zetten voor de kwestie rond de zonnepanelen. De bevoegdheid om importheffingen op te leggen ligt overigens in handen van De Gucht. In theorie kan hij dat ook doen zonder steun van de lidstaten.

Bron: ANP

Foto: Michael Renner via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie