Canada’s grootste kolencentrale levert straks zonnestroom

kolen

22-03-2016 07:11 | Door: Thijs ten Brinck

De Nanticoke-kolencentrale in Ontario was ooit de grootste kolencentrale van Noord-Amerika maar staat nu al drie jaar uit. In plaats van kolenstroom levert de centrale binnenkort duurzame energie.

Van 3.950 megawatt kolen naar 44 megawatt zon

Met bijna 4 gigawatt aan vermogen was het Nanticoke Generating Station de grootste kolencentrale op het continent, totdat de staat Ontario in 2013 besloot steenkool als energiebron volledig uit te bannen.

Drie jaar later herontwikkelt een consortium onder de naam Nanticoke Solar de centrale tot een zonnepark. Met 44 megawatt aan vermogen levert dit park maximaal 1,1 procent van de stroom die eerder uit de kolencentrale kwam, maar nu wel volledig emissievrij.

In Nederland heeft Engie Energie met behulp van crowdfunding twee van zijn oude kolencentrales ook omgebouwd tot zonneparken. Op het terrein van de Harculo-centrale in Zwolle en de IJsselcentrale in Nijmegen leveren respectievelijk 3.500 en 4.000 zonnepanelen nu samen 2 megawatt duurzame elektriciteit.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RenewEconomy, Nantiko Solar | Foto: JasonParis, via WikiMedia Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie