Shell neemt niet meer deel aan LNG-megaproject

Shell

23-03-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Shell, BP en Woodside Petroleum stappen uit een LNG-project ter waarde van $ 40 mrd. Het Browse-project moest met een drijvend platform aardgas uit de Australische zeebodem halen, maar blijkt zwaar verliesgevend.

Volgens Woodside Petroleum is het project voorlopig in de ijskast gezet vanwege 'extreem uitdagende marktomstandigheden'. Daarmee doelt het Australische olie- en gasbedrijf op de lage olieprijzen en de daaraan gekoppelde gasprijs. Woodside bekijkt wel of het bedrijf met aangepaste plannen een kleiner gasproject kan opzetten.

Het schrappen van het Browse-project is een tegenslag voor Shell. Het Brits-Nederlandse concern is na de overname van BG uitgegroeid tot de grootste producent van LNG ter wereld. Shell had een aandeel van 27 procent in het Browse-project.

Analisten stellen tegenover Bloomberg dat het staken van de verdere ontwikkeling van het Browse-project vraagtekens zet bij de haalbaarheid van andere grootschalige LNG-projecten. Onder andere in Canada en Mozambique zijn er plannen om aardgas te winnen en om te zetten naar vloeibaar aardgas, terwijl ook projecten met drijvende platforms mogelijk te duur zijn.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Woodside Petroleum | Foto: Shell

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie