China steekt meer in duurzaam dan VS en EU samen

wind

30-03-2016 07:34 | Door: Thijs ten Brinck

China heeft in 2015 $ 102,9 mrd in duurzame energie geïnvesteerd. Europa kwam tot $ 48,8 mrd en de Verenigde Staten bleven steken op $ 44,1 mrd.

Dat blijkt uit het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment 2016, opgesteld door het FS-Unep Collaborating Centre en Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Records in duurzame investeringen én geïnstalleerd vermogen

“Overheden, bedrijven en investeerders realiseren zich dat de transitie naar klimaatbestendige groei gunstig, onafwendbaar en al in volle gang is”, zegt Ban Ki-moon, secretaris generaal van de Verenigde Naties, in het voorwoord. ”Voor het eerst zijn de investeringen in duurzame energie groter dan die in conventionele energieprojecten.”

Duurzame investeerders hebben zich niet laten afschrikken door de overschotten aan aardolie en steenkool in 2015. Wereldwijd staken investeerders $ 286 mrd in duurzame energieprojecten, 3 procent meer dan in 2011, het voorlaatste recordjaar.

Het afgelopen jaar bouwde de wereld 118.000 megawatt aan windparken, zonnecentrales en andere duurzame energieprojecten. Grotere waterkrachtcentrales vallen buiten die cijfers.

Ook wat betreft geïnstalleerd vermogen is 2015 daarmee nu het recordjaar. Het oude topjaar was 2014, met 94.000 megawatt.

Opkomende markten halen het Westen in

Opkomende economieën hebben de westerse wereld definitief ingehaald als het om duurzame energie-investeringen gaat. Naast absolute koploper China, dat 36 procent van het totaal voor zijn rekening nam, investeerden ook India en Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika miljarden in hernieuwbare energie.

Alleen in Brazilië namen de investeringen ten opzichte van het voorgaande jaar af, tot $ 7,1 mrd. Zuid-Afrika investeerde met $ 4,5 mrd maar liefst 329 procent meer dan in 2014.

In de landen die BNEF tot de ontwikkelde economieën rekent, daalden de investeringen 8 procent. Vooral de Europese Unie had daarin een groot aandeel, met een daling van 21 procent ten opzichte van 2014.

bnef

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: BNEF, FS-Unep | Foto: Tom, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie