Douwe Egberts gebruikt koffiedik als energiebron

Douwe Egberts gebruikt koffiedik als energiebron

31-05-2013 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De koffiefabriek van Douwe Egberts in het Friese Joure realiseert een enorme energiebesparing dankzij een duurzame stoomketel, die afvalresten van het productieproces opstookt.

Koffiemaker Douwe Egberts neemt de stoomketel vandaag officieel in gebruik. Door koffiedik als energiebron te gebruiken, reduceert het Friese bedrijf het verbruik van aardgas, behaalt het een hoger rendement uit de afvalstroom, wordt transport voor het afvoeren van koffiedik voorkomen én maakt het bedrijf haar productieproces groener.

De jaarlijkse energiebesparing die hiermee behaald wordt, staat gelijk aan het gasverbruik van 2.000 huishoudens: zo’n 4 miljoen kubieke meter aardgas. In totaal verbrandt D.E. 12.000 ton koffiedik per jaar – wat gelijk staat aan 22 volle Olympische zwembaden. Er staat op dit moment al een ketel die koffiedik verbrandt. Het rendement van de nieuwe ketel is 85 procent. Koffiedik verbranden is een CO2-neutraal proces, omdat er bij het verbranden evenveel CO2 wordt uitgescheiden als bij de groei van de koffieboon wordt opgenomen.

Koffiedik is het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. Het heeft als eigenschap dat er bij verbranding veel warmte vrijkomt, die gebruikt kan worden om stoom te maken. De koffiefabriek in Joure gebruikt stoom om diverse processen te verwarmen. Door de vandaag in gebruik genomen ketel wordt alle koffiedik benut en wordt de fabriek tot 90 procent in haar stroombehoefte voorzien van deze energiebron.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie