Bio-energie voor 5.000 huizen uit vergassingsfabriek Herten

hout

30-03-2016 12:19 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse techconcern Lockheed Martin bouwt met partner Concord Blue in de Duitse plaats Herten een innovatieve afvalenergiecentrale.

Afvalverwerker Concord Blue zet een vergassingsinstallatie in om resthout uit de bosbouw efficiënt om te zetten in brandstof voor een gasturbine. De installatie levert maximaal 5 megawatt elektriciteit, genoeg voor vijfduizend Duitse huishoudens.

Duurzame stroom uit hout

De vergassingstechnologie is een alternatief voor directe verbranding van organisch afval. Het gas brandt volgens Concord Blue schoner dan de vaste biomassa.

Lockheed Martin is ingeschakeld om de bouw van de installatie te realiseren. De opdracht is voor het Amerikaanse concern $ 47 mln waard.

In 2017 moet de resthoutcentrale in gebruik zijn. Dan verstookt hij jaarlijks 50.000 ton snoeiafval uit de bosbouw.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Lockheed, Concord Blue | Foto: Oregon Department of Forestry, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie