Tsjechen voor € 1 mrd bereid Duitse bruinkool op te ruimen?

bruinkool

30-03-2016 14:50 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zweedse Vattenfall wil van zijn bruinkoolactiviteiten in Duitsland af maar heeft moeite kopers te vinden. Er moet geld bij, maar hoeveel?

Het Zweedse Vattenfall heeft in Duitsland vier bruinkoolmijnen en vijf energiecentrales die op deze CO2-intensieve brandstof draaien.

75 procent minder CO2 voor Vattenfall

Om zijn CO2-uitstoot te reduceren wil het energieconcern van al deze activiteiten af. Maar kopers die de bruinkoolcentrales en –mijnen willen overnemen zijn dun gezaaid.

Eerder toonde het Duitse energieconcern Steag, ondersteund door de Australische investeringsbank Macquarie, zich bereid de bruinkoolactiviteiten over te nemen. Vattenfall moet dan wel € 2 mrd cash in een stichting storten om de mijnen en centrales op termijn netjes te kunnen achterlaten.

Race tot de bodem

De Tsjechische partijen Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) en Czech Coal Group zijn volgens de Wall Street Journall bereid de bruinkoolboedel met minder cash over te nemen.

De Britse bank Barclays bracht eerder een rapport uit waarin het claimde dat steenkoolactiviteiten in Duitsland vanaf 2030 waardeloos zijn. De partijen die nu interesse tonen hopen, met een storting van Vattenfall, in de tussentijd toch te verdienen aan de bruinkool. Ze anticiperen op stijgende elektriciteitsprijzen omdat Duitsland al in 2022 al zijn kerncentrales afschakelt.  

Vattenfall kan dat moment niet afwachten. Het energieconcern, voor 100 procent eigendom van de Zweedse staat, kreeg in 2014 van de Zweedse regering de opdracht om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen. De Duitse bruinkoolactiviteiten zijn goed voor 75 procent van de totale CO2-uitstoot van Vattenfall.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wall Street Journal, NRC | Foto: Marcel Oosterwijk, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie