Wispels: Nederland qua duurzaamheid vooral een ‘praat-land’

07-04-2016 09:03 | Door: Eelco Brandes

Er wordt in Nederland meer gepraat over duurzame energie dan dat er daadwerkelijk wat mee wordt gedaan. Wil duurzaamheid een vlucht nemen, dan moet het gebruik van fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk worden.

Dat stelt Alfons Wispels, oprichter van Pure Energie en Raedthuys, in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Nederland neemt in Europa een voorlaatste positie in op het gebied van duurzaamheid en dat is een doorn in het oog van de ondernemer van het meest duurzame energiebedrijf van het land.

Alle duurzame initiatieven ten spijt: Wispels signaleert niet dat Nederland bezig is met een inhaalrace. Er wordt teveel over duurzaamheid gepraat en te weinig gedaan, meent hij. “Als we de publieke discussie moeten geloven staat het land vol met windmolens. Als ik van Enschede naar Amsterdam rijd, kom ik er echter hoogstens drie tegen.”

Crux

De crux voor de slechte score van Nederland zit ‘m volgens Wispels in het feit dat ons land van oorsprong een ‘fossiele brandstof-land’ is. “Dat is goedkope energie die erg vervuilend is. Zodra de vervuilers de prijs voor de CO2-uitstoot moeten betalen kan duurzame energie veel aantrekkelijker worden.”

Groeiplannen

De ondernemer levert zelf groene energie aan consumenten door het bouwen van windmolenparken en solarprojecten. Deze zijn te vinden in Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en West-Brabant. “ Van weiland tot stopcontact is onze keten”, zegt Wispels. “We hebben concrete groeiplannen naar Noord-Nederland, waar we spoedig een nieuw project lanceren.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Foto: int2k via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBEdrijfsleven)

 

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie