07-04-2016 06:00 | Door: Eelco Brandes

Afvalverwerkingsbedrijf Suez en Koffie Recycling Nederland (KRN) hebben een nieuwe circulaire oplossing ontwikkeld voor de verwerking van koffiedik. Het restproduct wordt in een fabriek omgezet in bio-pellets die geschikt zijn als brandstof voor pelletkachels.

Daarnaast wordt gekeken naar andere toepassingen voor de verwerking van koffiedik, zoals de productie van bio-plastics en het creëren van een voedingsbodem voor champignons, melden beide bedrijven.

In een voormalige zetmeelfabriek in Veenoord, die momenteel wordt omgebouwd, wordt per juni dit jaar eerst het vocht uit het koffiedik gehaald. Door het koffiedik vervolgens samen te persen met houtvezels, ontstaan energierijke bio-pellets.

Flinke besparing

“Elke kilo koffiedik die we tot bio-pellets verwerken, levert een besparing van 775 gram CO2 op ten opzichte van de verwerking ervan als restafval. Dit is te vergelijken met de CO2-uitstoot van een personenauto die 7 kilometer rijdt”, vertelt Vincent Mooij, business innovator van Suez Nederland.

Het gebruik van bio-pallets in een pelletkachel levert volgens de bedrijven een zeer hoog warmterendement op. Bovendien is de verbranding van bio-pellets gemaakt van koffiedik schoner dan van pellets die voor 100 procent gemaakt zijn van hout. Daarnaast blijft er weinig as over.

Circulair ondernemerschap

Het partnership tussen Suez en en KRN is een mooi voorbeeld van circulair ondernemerschap en slim samenwerken, vindt Marcel Roeleveld, directeur van KRN: “We waren op zoek naar een partij die samen met ons de wereld groener wil maken. Suez heeft niet alleen toegang tot de grondstoffen, maar ook de kennis in huis om samen met ons op basis van co-creatie een nieuwe circulaire oplossing te ontwikkelen waar je letterlijk warm van wordt.”

Meer bedrijven

Volgens Mooij hebben verschillende grote bedrijven toegezegd om te starten met de recycling van hun koffiedik, zoals de Belastingdienst, Delta Lloyd en Inntel Hotels. “Gezien de reacties in de markt verwachten we dat spoedig veel meer bedrijven en horecagelegenheden leverancier zullen worden van koffiedik. Zo kunnen we ook koffiebranderijen en -producenten helpen die zich richten op duurzaamheid.” 

Bron: Suez & KRN | Foto: Scott Schiller via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)