Gasunie wil groen gas landelijk aanbieden

08-04-2016 11:03 | Door: Eelco Brandes

Gasunie wil met netbeheerder Enexis en afvalverwerker Attero grootschalige productie en transport van groen gas mogelijk maken. Middels een zogeheten Groen Gas Booster moet het gas regionaal worden opgewekt en landelijk beschikbaar komen.

Dat zegt woordvoerder Michiel Bal van Gasunie transportdochter GTS tegenover Energiepodium.nl. De Groen Gas Booster is een compressor die eind 2017 door de drie partijen in gebruik wordt genomen. Gasunie investeert een bedrag van circa € 2 miljoen in de bouw.

“Als er lokaal meer groen gas geproduceerd wordt dan er vraag naar is, dan voert die compressor de druk van dat groene gas van Attero op. Zodoende kan het regionale net van Enexis worden ingevoed in het landelijk hogedruknet van GTS. Een soort bypass dus", zegt Bal. 

Energiedoelstellingen

De bedrijven willen een bijdrage leveren aan de Nederlandse ambitie in de Routekaart Groen Gas. Bal: “Dit houdt in dat de bijdrage van hernieuwbaar gas aan onze duurzame energiedoelstellingen kan groeien van 10 petajoule in 2015 naar 77 petajoule in 2030. Dat komt overeen met 17 procent van het huishoudelijk gasverbruik.”

Vorig jaar zijn Gasunie, Enexis en Attero begonnen met de voorbereidingen voor het project. Bal verwacht dat het eind 2017 of begin 2018 draait.

De Groen Gas Booster komt te staan in het grensgebied van Gasunie en Enexis, nabij de afvalverwerkingsinstallatie van Attero in Wijster. Als de Groen Gas Booster aanslaat is grootschalige productie en transport van groen gas volgens Bal een mogelijkheid. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Energiepodium | Foto: Conan via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie