Oliestaat Kazachstan investeert 1% bnp in groene energie

Oliestaat Kazachstan investeert 1% bnp in groene energie

06-06-2013 11:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tot 2050 zal Kazachstan jaarlijks 1 procent van het bruto nationaal product (bnp) investeren in groene energie.

Momenteel produceren vervuilende kolencentrales 80 procent van de energie in Kazachstan, maar dat gaat veranderen. Volgens minister Nurlan Kapparov van Milieu zal de energiemix van Kazachstan in 2030 bestaan uit 11 procent windenergie, 8 procent kernenergie, 10 procent waterkracht, 21 procent gas en 49 procent kolen.

De investeringen die daarvoor nodig zijn, bedragen volgens de minister zo’n $3,2 mrd (€2,5 mrd) per jaar – iets meer dan 1 procent van het bnp van het land. De investeringen zullen bestaan uit een mix van publieke en private investeringen. Kapparov: ‘Dit is geen hoge prijs voor schone lucht, de gezondheid van onze kinderen en het behoud van ecosystemen. Daarnaast beschermen we hiermee onze economie tegen prijsfluctuaties die elk jaar erger worden.’

Bron: Bloomberg Foto: Dmitry A. Mottl via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie