Shell: Nederland moet aan de bak voor energietransitie

Zonnepanelen

15-04-2016 07:04 | Door: Eelco Brandes

Nederland moet de komende decennia flink aan de bak om de energietransitie te voltooien. De duurzame innovaties moeten hierbij hand in hand gaan met het bestaande aanbod.

Dat zegt Ewald Breunesse, manager energietransities bij Shell Nederland, tegenover NRCLive. Voor Breunisse betekent energietransitie ‘de winkel open houden tijdens de verbouwing’. “Winkeliers weten exact wat dat betekent: een dubbele uitdaging. Voor een land als Nederland betekent dit enkele tientallen jaren flink doorpakken in alle sectoren. Met voltooiing in de tweede helft van deze eeuw.”

Nieuwe op bestaande

Verder gaat het volgens Breunesse om het bouwen van het nieuwe op het bestaande. Een zonnepaneel wordt aangesloten op de bestaande infrastructuur van de koperdraden thuis en in het elektriciteitsnet. "Dat is mooi: veel van het kapitaal dat is geïnvesteerd, kunnen we dus hergebruiken in de transitie.”

"Klimaatverandering is een mondiaal probleem, waarvan de oplossingen lokaal bepaald zullen worden"

De Shell-man signaleert dat ons land qua energietransitie echt wil versnellen. “Dat zie je aan alles. Het Energieakkoord, het Energierapport, de Energiedialoog: Nederland wil heel graag.”

Zelf wil Shell van dit momentum gebruik maken om ,samen met bestaande en nieuwe partners, te kijken naar wat het bedrijf hier in Nederland aan kan doen. “Klimaatverandering is een mondiaal probleem, waarvan de oplossingen lokaal bepaald zullen worden.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NRCLive | Foto: Flickr  Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie