Nieuw: zonne-energie kopen van de buurman

15-04-2016 11:24 | Door: Eelco Brandes

Lokale zonnecollectieven waarmee men zelf opgewekte zonne-energie kan delen in de regio. Dat is vanaf heden mogelijk via energiemarktplaats Vandebron.

Vandebron claimt wereldwijd de eerste te zijn die op deze manier het delen van zonne-energie mogelijk maakt. Vrijdag startte de dienst in de regio’s Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Zwolle en Terschelling. Het doel is volgens Vandebron om een betere prijs voor zonne-energie te genereren om het aantal zonnepanelen in Nederland verder te laten groeien.

De afgelopen drie maanden heeft Vandebron tests uitgevoerd op Terschelling. De lokaal opgewekte zonne-energie op het eiland wordt sindsdien al gedeeld onder de eilanders. Afnemende huishoudens betalen 100 procent van de stroomprijs. De stroomprijs komt voor 100 procent ten goede aan het leverende huishouden. 

Zonder tussenpersoon

Bijna 350.000 huishoudens in Nederland wekken al zelf energie op met zonnepanelen. Om het mogelijk te maken dat zelf opgewekte zonne-energie kan worden gedeeld zonder tussenpersoon, startte Vandebron in 2014 het landelijke Zonnecollectief, dat nu ook op regionaal niveau wordt gelanceerd.

Doordat de levering van elektriciteit via het landelijke elektriciteitsnet gaat, is er volgens Vandebron altijd energie, ook ‘s nachts.

Virtuele energiebron

Chiel van Leeuwen van Vandebron: “De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren maar een beetje over, zelden genoeg om een ander huishouden op aan te sluiten. Door een boel daken in een regio te bundelen, is er wel genoeg energie die andere huishoudens kunnen kopen. Een soort virtuele energiebron.”

Aart van Veller van vandebron was eerder bij DuurzaamBV Radio te horen over collectieve energie-inkoop. Luister hieronder terug.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Vandebron | Foto: Vandebron

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie