Vattenfall doet bruinkool weg: in één klap 69 procent minder CO2

vattenfall

18-04-2016 16:57 | Door: Erik Verheggen

Vattenfall verkoopt alle Duitse bruinkool-activiteiten aan een Tsjechisch consortium. De investering brengt de CO2-uitstoot van het bedrijf omlaag van 80 miljoen ton naar 25 miljoen ton.

Dat maakt het moederbedrijf van Nuon bekend. De Tsjechische bedrijven EPH en PPF nemen alle bruinkoolmijnen en installaties over. Volgens persbureau Reuters gaat het om energiecentrales met een totaal vermogen van 8.100 megawatt. Om de deal te versnellen, krijgen de Tsjechen er ook 3.000 megawatt aan Duitse waterkrachtcentrales bij.

Vattenfall krijgt bij de verkoop een flinke afschrijving te incasseren van tussen 22 miljard en 27 miljard Zweedse Kronen (€ 2,4 mrd tot € 3,0 mrd). Volgens het concern is dat een lager bedrag dan de impact van het behouden van de activiteiten. Vattenfall heeft Citigroup en ING ingehuurd om de verkoop te begeleiden.

Terwijl Vattenfall zijn uitstoot fors verlaagt, is het de vraag wat er met de centrales en mijnen gaat gebeuren nu ze in Tsjechische handen komen

“Het is onze strategie om zoveel mogelijk te investeren in hernieuwbare energie en CO2-arme productie”, zegt CEO Magnus Hall van Vattenfall. “De divestering is een strategische keuze die past bij de verwachtte marktomstandigheden. De verkoop betekent een stijging van onze hernieuwbare productie van 50 procent naar 75 procent.”

Terwijl Vattenfall zijn uitstoot fors verlaagt, is het de vraag wat er met de centrales en mijnen gaat gebeuren nu ze in Tsjechische handen komen. Vattenfall mocht van de Zweedse overheid geen nieuwe mijnen openen. Voor EPH gelden die restricties niet. 

"Wij ondersteunen de veranderingen die nodig zijn om de Duitse energiedoelen te halen en tegelijkertijd zorgen we voor balans in de regionale sociale en economische implacties", zegt directeur Jan Špringl van EPH in een verklaring.

De Zweedse overheid moet nog haar goedkeuring geven aan de deal. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vattenfall | Foto: Marcel Oosterwijk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie