Windmoleninnovatie: turbines met 4 rotoren

22-04-2016 08:05 | Door: Eelco Brandes

Hoe kan er meer rendement worden gehaald uit een windmolen? Het Deense Vestas Wind Systems heeft mogelijk een antwoord. Het bedrijf test momenteel een windturbine met vier rotoren.

De testlocatie in Riso (Denemarken) moet laten zien dat turbines niet per se groter hoeven te worden om de productie te verhogen. De nieuwe windmolen heeft vier gondels met elk een vermogen van 225 kilowatt. Daarnaast heeft het een totale hoogte van 74 meter en beschikt over rotoren van 29 meter.

Daarmee is de innovatie volgens Vestas niet hoger of zwaarder om te vervoeren dan bestaande windturbines. De capaciteit van de meervoudige turbine is fors minder dan de 2 megawatt van huidige turbines, maar kan worden opgeschaald als het concept werkt, aldus de onderzoekers.

Niet in de verkoop

Vestas zegt dat de testmolen, die het samen met de Technische Universiteit van Denemarken heeft geïnstalleerd, inzicht moet geven in de technische en uiteindelijk de commerciële haalbaarheid van het concept. Het bedrijf gaat de turbine voorlopig nog niet verkopen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Vestas | Foto: Vestas

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie