Klanten Vandebron en chocomerk financieren regenwoudbehoud

Ecuador

29-04-2016 13:37 | Door: Chris Thijssen

Energiemarktplaats Vandebron en het chocolademerk Original Beans starten naar eigen zeggen het eerste 100 procent door consumenten gefinancierde regenwoudconservatie-project ter wereld.

Vandebron laat consumenten zelf duurzame energie kopen van onafhankelijke producenten, zoals boeren met een windmolen op hun erf. Het bedrijf stelt zijn klanten nu in staat om hun energievoorziening CO2-neutraal te maken.

Hiervoor kunnen zij de uitstoot van hun gasverbruik compenseren met emissierechten van lokale cacaoboeren in Ecuador, waar chocolademerk Original Beans cacaobonen verbouwt. De betalingen daarvoor gaan rechtstreeks naar een project dat het bedreigde nevelwoud van Mache Chindul in de provincie Esmeraldas beschermt.

“We geloven dat het mogelijk is om alles terug te geven wat we consumeren”

Illegale houtkap

Ecuadoraanse boeren zouden zich hebben gecommitteerd aan het behoud van dit woud, dat een van de laatste toevluchtsoorden van de bedreigde bruinkopslingeraap is. Daarnaast groeit er van oorsprong Arriba-cacao in het gebied.

Lage cacaoprijzen en illegale houtkap bedreigen echter het bestaan van het woud en de inwoners van het gebied, stellen Vandebron en Original Beans. Met hun project betalen ze middels cacao-inkoopcontracten voor een lange periode voor de lokale cacao-infrastructuur en voor trainingen voor gemeenschappen. Op die manier steunen ze de inwoners bij het behoud van hun tradities en ecosystemen.

Cacao

Financiering door consumenten

“We geloven dat het mogelijk is om alles terug te geven wat we consumeren”, zegt Philipp Kauffmann, oprichter en directeur van Original Beans. “Om dat te doen, moeten leveranciers nieuwe productieketens opzetten, terwijl ze klanten een eenvoudig product bieden.”

Volgens de directeur worden dit soort producten of diensten normaal gesproken gefinancierd door overheden over stichtingen. Kauffmann: “Maar hier neemt de consument de leiding.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Vandebron | Foto: VandeBron (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie