Engie bouwt innovatieve energiehub voor transportsector

03-05-2016 10:05 | Door: Eelco Brandes

Engie en Havenbedrijf Antwerpen hebben een concessieovereenkomst van dertig jaar getekend voor de bouw en de exploitatie van een Alternatieve Energiehub in de Belgische haven. De hub die in 2017 opent, combineert het aanbod van LNG, CNG en elektriciteit voor transportdoeleinden.

De hub bestaat uit drie delen. Als eerste is er een shore-to-ship: een LNG-bunkerstation voor de binnenscheepvaart, kleine kustvaarders, baggerschepen en sleepboten. Volgens Engie betreft dit een Europese primeur.

Verder is er een LNG- en CNG-tankstation voor vrach​twagens, bussen en personenwagens, en biedt de hub elektrische snelladers voor elektrische voertuigen.

De energieleverancier stelt dat de installatie zodanig ontworpen en geoptimaliseerd is dat het geen stoffen of gassen uitstoot. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het boil-off optimalisatieproces.

Positie versterken

Engie zegt hiermee haar positie van leider in de energietransitie te willen versterken. Daarnaast wil de Groep uitgroeien tot de referentie voor het aanbieden van duurzame mobiliteitsoplossingen voor haar klanten.

Engie LNG solutions is de concessiehouder en commerciële exploitant. De bouw, het onderhoud en beheer worden verzorgd door respectievelijk Engie Fabricom en Engie Cofely. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Engie | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie