Hout, het nieuwe ingrediënt voor batterijen

Hout, het nieuwe ingrediënt voor batterijen

20-06-2013 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een efficiënte, duurzame, milieuvriendelijke batterij van hout klinkt als sciencefiction, maar is verrassend dichtbij.

Amerikaanse onderzoekers publiceerden gisteren hun werk, waarin zij een batterij hebben ontwikkeld met hout. De kleine nieuwe batterij bestaat uit een strookje hout met een coating van tin en blijkt grote potentie te hebben.

De batterij zou zich met zijn levensduur – er werden al 400 oplaadbeurten mee gerealiseerd - nu al in de top scharen van een bepaalde type batterijen, de zogeheten natrium-ion nanobatterijen.

Verwacht wordt dat deze nieuwe techniek het best geschikt zal zijn voor grootschalige energieopslag van hernieuwbare energie door de relatief lage kosten van de gebruikte materialen.

Inspiratie

De onderzoekers zeggen hun inspiratie voor het ontwerp te hebben gehaald uit het feit dat hout van nature een goede drager is van mineraalrijk water. De vloeibare elektronendragers (elektrolyt) die normaal in batterijen gebruikt worden lijken in veel opzichten op mineraalrijk water.

De techniek moet nog verder ontwikkeld worden, maar lijkt veelbelovend. Geen van de gebruikte materialen is erg duur en ook het productieproces lijkt niet veel te hoeven kosten.

Het onderzoek werd gesteund door de  National Science Foundation en de University of Maryland NanoCenter.

Bron: Cleantechnica

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie