Zonnestroom in gedrang door mogelijke btw-heffingen

Zonnestroom in gedrang door mogelijke btw-heffingen

21-06-2013 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een deel van de ruim 100.000 huiseigenaren met zonnepanelen zal voortaan btw moeten betalen op door henzelf opgewekte stroom.

Het Europese Hof van Justitie deed donderdag uitspraak in een Oostenrijks geschil over btw op zonnestroom, de zogenaamde Fuchs-zaak (zaak C-219/12).

De uitspraak betekent dat particuliere huiseigenaren die elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen zonder opslagmogelijkheid voortaan btw moeten afdragen over zelfopgewekte elektriciteit.

In het verleden betaalden particulieren alleen btw over de per saldo afgenomen elektriciteit van het energiebedrijf. Voortaan moeten particulieren ook btw afdragen over de elektriciteit die ze zelf opwekken.

Bij een systeem van 20 panelen moet een zonnepanelenbezitter bijvoorbeeld jaarlijks zo'n €80 tot€170 aan BTW afdragen aan de schatkist - het exacte bedrag hangt af van hoeveel stroom direct zelf wordt verbruikt en hoeveel er wordt teruggeleverd aan het net. Wel kan zo'n €1.400 btw over het aankoopbedrag teruggevorderd worden.

Een hoop papierwerk

De uitspraak heeft vooral administratieve gevolgen, stellen specialisten van het advocatenkantoor Loyens & Loeff. “Iedere particulier met zonnepanelen zal zich als btw-ondernemer moeten laten inschrijven, nota’s versturen en aangifte omzetbelasting moeten doen,” aldus het kantoor.

“Dit wordt een enorme berg papierwerk voor particulieren, maar ook voor de Belastingdienst. Particulieren die al zonnepanelen hebben zijn mogelijk over de in het verleden door hen opgewekte elektriciteit btw verschuldigd.” stelt ook Roebyem Anders, medeoprichter van het online zonnepanelen bedrijf Zonline.

Er ontstaat zo een flinke barrière voor de aanschaf van zonnepanelen, want het betekent in feite het einde van btw-saldering,” vervolgt Anders.

Oplossing

Zonline heeft als enige leverancier nu al een oplossing voor haar klanten. Na het bestuderen van de Europese uitspraak constateert het bedrijf dat het voornamelijk voor bezitters van grotere systemen veel gedoe kan opleveren.

Bezitters van grotere systemen moeten een btw-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Ze moeten de omzetbelasting over hun teruggeleverde zonnestroom gaan uitrekenen en betalen. Wel kunnen ze de btw op de aanschaf van de zonnepanelen terugvragen.

Volgens Zonline kunnen particulieren die in een jaar minder dan € 1.883 aan btw verschuldigd zijn in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Die kan ertoe leiden dat er uiteindelijk helemaal geen btw betaald hoeft te worden.

Zonline beschikt als enige zonnestroom-leverancier over geavanceerde software die een zonnesysteem op maat levert waarbij een btw-vrijstelling verkregen wordt. Het probleem voor de klant is daarmee opgelost.

Zonsondergang

“Als deze regeling realiteit wordt in Nederland dan betekent dat een drempel voor duurzame stroom. Hopelijk ziet minister Kamp van Economische Zaken op tijd in dat Nederland nog een duurzame achterstand moet inlopen en daarbij elk particulier zonnepaneel hard nodig heeft,” aldus Anders.

Bron: ANP

Foto:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie