IEA: 25 procent groene elektriciteit in 2018

IEA: 25 procent groene elektriciteit in 2018

27-06-2013 13:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2018 is 25 procent van de wereldwijd gebruikte elektriciteit afkomstig van groene bronnen. Dat is meer dan stroom uit gas of kerncentrales.

Deze voorspelling van het Internationaal Energieagentschap (IEA) komt uit zijn Medium-Term Renewable Energy Market Report. Volgens het rapport zal de wereldwijde hoeveelheid geïnstalleerde hernieuwbare energie de komende vijf jaar met 40 procent gaan groeien. In 2018 zal bijna een kwart van alle elektriciteit afkomstig zijn van groene bronnen, voorspelt het IEA. In 2011 was dit aandeel nog ongeveer 20 procent.

Een groot deel van de geïnstalleerde hernieuwbare energie is waterkracht. Het aandeel van andere bronnen van hernieuwbare energie zoals wind, zon, biomassa en aardwarmte was 4 procent in 2011 en zal verdubbelen naar 8 procent in 2018, volgens het rapport.

Langetermijnbeleid

Het IEA is tevreden met de ontwikkelingen, maar waarschuwt ook dat de ontwikkeling van hernieuwbare energie steeds complexer wordt, met name op politiek vlak. IEA-directeur Maria van der Hoeven waarschuwde dat onduidelijk beleid de grootste vijand is voor investeerders.

'Het is voor veel hernieuwbare energieprojecten niet meer nodig om hoge economische prikkels te geven. Het is wel nodig om met langetermijnbeleid een voorspelbare en stabiele markt te creëren, en regels te hebben die de doelen [op het gebied van hernieuwbare energie] ondersteunen,' aldus Van der Hoeven.

Van der Hoeven wees ook op de subsidies op fossiele brandstoffen, die 'wereldwijd nog steeds zes keer zo hoog zijn als de subsidies op hernieuwbare energie.' Zo geven Nederlanders jaarlijks €340 uit aan subsidies op fossiele energie, en slechts €95 aan subsidies op hernieuwbare energie.

Bron:  NewZealandTrev via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie