Overheid voert druk op: bedrijven verplicht energie besparen

19-05-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Het kabinet gaat maatregelen om energie te besparen wettelijk afdwingen, als deze te langzaam worden ingevoerd. Daarmee wordt het Energieakkoord verder aangescherpt.

De partijen die het akkoord afsloten voorzien dat dat nodig is om de doelstellingen te halen, meldt NOS. "Van Greenpeace tot VNO-NCW, van kabinet tot alle gemeenten, iedereen is het erover eens", zegt Ed Nijpels van de commissie die de naleving van het Energieakkoord controleert. "Er komt een verplichting op energiebesparing aan."

"De industrie krijgt nu tot oktober de tijd om zelf met plannen te komen. Lukt dat niet, dan komt het kabinet met regels"

Met de vrijwillige afspraken die tot nog toe gemaakt zijn worden de doelen niet gehaald, menen de betrokken partijen. Daarom zal minister Kamp van Economische Zaken vanaf 1 oktober verplichtende maatregelen invoeren.

Hekkensluiter

In het Energieakkoord dat overheid, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten, werd afgesproken dat in 2020 minstens 14 procent van de energie duurzaam moet worden opgewekt.

Op dit moment is dat iets meer dan 5 procent. Daarmee is Nederland hekkensluiter binnen de Europese Unie. De industrie krijgt nu tot oktober de tijd om zelf met plannen te komen. Lukt dat niet, dan komt het kabinet met regels.

Maar ook kantoren blijven achter bij de doelstellingen. Het kabinet werkt aan een verplichting om kantoren energiezuinig te verlichten zodat deze minimaal voldoen aan energielabel-C.

Burgers

Ook burgers gaan er meer van merken, zegt Nijpels. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij u aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent dat minder kwijt zijn aan je energierekening; de investering verdien je meestal terug."

Goede wil

Minister Kamp denkt dat de energiedoelstellingen nog steeds gehaald kunnen worden. "De partijen zijn allemaal van goede wil."

Bij het sluiten van het energieakkoord werd afgesproken dat als energiebesparing niet vrijwillig lukte, de overheid dan verplichtingen in de wet zou opnemen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NOS | Foto: Flickr  Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie