Tennet verhoogt zekerheid met startmotor bij ammoniakcentrale

23-05-2016 13:30 | Door: Fitria Jelyta

Met een herstelvoorzieningsfaciliteit van Tennet en Nuon komt het hoogspanningsnet weer snel onder spanning na stroomuitval. Dit verhoogt de leveringszekerheid van elektriciteit.

De zogeheten ‘black-start’ faciliteit moet zo snel mogelijk kunnen draaien na een eventuele black-out situatie, waarbij Nederland tijdelijk geen elektriciteit heeft. Dit maakt het mogelijk om het net weer onder spanning te brengen en de elektriciteitscentrales in Nederland opnieuw op te starten. 

Duurzame Magnum-centrale

De black-start faciliteit wordt gerealiseerd bij de Magnum-centrale van Nuon in Eemshaven. Het energieconcern verduurzaamt zijn Magnum-centrale met energieopslag in hernieuwbaar gas.

De ombouw van de aardgestookte Magnum-centrale tot een moderne kolencentrale is daarmee definitief van de baan. In de Eemshaven moeten overschotten aan wind- en zonnestroom omgezet worden in ammoniak. Dit hernieuwbare ammoniakgas wordt gebruikt om de bestaande gasturbines van de elektriciteitscentrale aan te drijven.

In 2017 start het consortium de realisatie van de blackstart-faciliteit. De stroomherstelvoorziening wordt per 1 januari 2018 beschikbaar gesteld.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tennet | Foto: Ian Muttoo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie