50.000 zonnepanelen delen in Nederland door crowdfunding

24-05-2016 15:40 | Door: Fitria Jelyta

Crowdfundingplatform Zonnepanelendelen maakt in een onderzoek bekend dat crowdfunding leidde tot de installatie van meer dan 50.000 zonnepanelen in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse huishoudens in totaal € 11,7 mln direct hebben geïnvesteerd in zonne-energie. Deze projecten lopen uiteen van zonnedaken bij boeren, scholen, MKB-bedrijfsdaken en zorghuizen tot zonneweides van lokale energiecoöperaties. Bij de grotere projecten zijn naast crowdfunding ook bankfinancieringen aangetrokken.

Sneller groeien

In het afgelopen jaar is er in totaal € 6,1 mln opgehaald voor collectieve zonne-energie, terwijl dit nog € 1,3 mln was in 2014. Volgens het crowdfundingplatform is er veel vraag vanuit particulieren om te investeren in zonne-energie op een ander dak.

Door meer geschikte daken beschikbaar te stellen, kan de collectieve zonne-energiemarkt sneller groeien, stelt Zonnepanelendelen.

Totale investeringen

Om investeringen in collectieve zonne-energieprojecten mogelijk te maken, zijn verschillende crowdfundingplatforms ontstaan. Zonnepanelendelen heeft echter 56 procent van de totale investeringen in collectieve zonne-energieprojecten mogelijk gemaakt.

Zo werkt het crowdfundingplatform samen met de gemeente Rotterdam aan de optimale benutting van zonne-energie in de stad. Hiervoor stelt Rotterdam haar gemeentelijk vastgoed beschikbaar. Met een crowdfundingactie maakt Zonnepanelendelen het mogelijk voor de inwoners van Rotterdam om bij te dragen aan het initiatief.

Daarnaast startte het platform samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda en woningcorporatie Habion een crowdfundingactie om meer zonnepanelen op zorghuizen te plaatsen. Hiermee is het consortium erin geslaagd 512 zonnepanelen te plaatsen op het dak van woonzorgcentrum de Benring in de Gelderse plaats Voorst. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Zonnepanelendelen | Foto: Zonnepanelendelen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie