Windsector verrast met kostenreductie voor park op Noordzee

24-05-2016 14:05 | Door: Erik Verheggen

Het windpark voor de Zeeuwse kust wordt goedkoper dan verwacht. 38 partijen hebben ingeschreven op de tender, met een verrassend laag tarief voor duurzame stroom.

Dat schrijft De Volkskrant. “Het ziet ernaar uit dat de windsector een belangrijke stap heeft gezet op het gebied van kostenreductie”, zegt Minister Henk Kamp van Economische Zaken tegen de krant. “Dit is positief, want het betekent dat het windpark waarschijnlijk tegen lagere kosten gebouwd kan worden dan van te voren begroot.”

In de tender is een maximumbedrag opgenomen van 12,4 cent per kilowattuur. De inschrijvers zitten daar volgens de Volkskrant waarschijnlijk ruimschoots onder. De kosten voor windstroom dalen op dit moment zo snel dat de overheid de komende jaren veel minder subsidie hoeft uit te keren. Uit het subsidiepotje van € 18 mrd blijft dus waarschijnlijk geld over.

De twee windparken waarvoor de overheid een tender heeft uitgeschreven, Borssele I en II, zullen elk tot 350 megawatt aan stroom gaan produceren, genoeg om 825.000 huishoudens van stroom te voorzien. Ze komen 22 kilometer van de kust van Zeeland te liggen.

Onder de inschrijvers is een consortium van Eneco, Shell, Van Oord en windmolenfabrikant Vestas. Ook Vattenfall en RWE zouden hebben ingeschreven.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Volkskrant | Foto: germanborrillo, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie