Onderwater windmolen haalt energie uit stroming

Onderwater windmolen haalt energie uit stroming

04-07-2013 12:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Spaanse onderzoekers hebben een prototype ontwikkeld dat oceaanstromingen in diepe wateren om kan zetten in energie.

Oceaanstromingen worden al tijden gezien als een veelbelovende bron van hernieuwbare energie. Maar de technieken om stromingen te benutten om energie op te wekken staan echter nog in de kinderschoenen. Dat kon wel eens veranderen.

Onderzoekers van Universidad Politécnica de Madrid hebben een systeem ontwikkeld dat in diepe wateren energie kan opwekken uit oceaanstromen. Het prototype van 100 kilowatt werd al succesvol getest. Het model is goedkoper te bouwen, installeren en te onderhouden dan andere ontwerpen die energie uit oceaanstromen willen halen. De opgewekte hoeveelheden energie waren naar verwachting.

Uitleg van de onderzoekers

Het model moet echter vooral gezien worden als proof of concept. “Het was tot op heden alleen nog mogelijk om systemen te gebruiken in gebieden met een maximum van 30 tot 50 meter diep. Dit was omdat de generatoren op de bodem moesten worden bevestigd. Deze permanente bevestiging maakte ook het onderhoud duur,” zo stellen de Spaanse onderzoekers.

“Met dit nieuwe systeem hebben we de mogelijkheid het systeem te laten zinken op operationele diepten en wanneer onderhoud nodig is het systeem naar de oppervlakte te brengen.” Het apparaat is radiografisch te manoeuvreren en kan in relatief diepe wateren geplaatst worden. Het systeem zou uiteindelijk zelfs betaalbaar moeten zijn voor scheepswerven van gemiddelde grootte.

De volgende stappen in het project zijn nu de ontwikkeling van een groter prototype met daarbij een aantal prestatieverbeteringen.

Bron: Cleantechnica

Foto: Pedro Moura Pinheiro via flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie