Energieakkoord vertraagt 16%-doelstelling duurzame energie

Energieakkoord vertraagt 16%-doelstelling duurzame energie

05-07-2013 11:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het conceptplan van het Nationale Energieakkoord is veel minder ambitieus dan het regeerakkoord en zal de doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 vertragen tot 2022 of zelfs 2024.

Na maanden overleg tussen energiebedrijven, industrie, milieuorganisaties en werkgevers zijn gisteren in een conceptakkoord de plannen gepresenteerd aan minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Volgens de plannen zullen burgers die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen belastingvoordelen krijgen. Ook zullen kolencentrales uit de jaren tachtig uiterlijk in 2015 dichtgaan. Verder moeten er zowel op land als op zee veel windparken bijkomen.

Toch zal met dit conceptakkoord het aandeel duurzame energie langzamer groeien dan het kabinet zich heeft voorgenomen. Het gestelde doel van  16 procent duurzame energie in 2020 zal pas op zijn vroegst in 2022 of 2024 behaald worden. Dat is twee tot vier jaar later dan het streven van het kabinet.

Teleurstellend

Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, noemt het akkoord teleurstellend. Dit zei hij in een interview met de NOS vanmorgen.

“Nederland loopt al achteraan als het gaat om duurzame energie, dat moeten we snel zien in te halen. Het sluiten van de oude kolencentrales zat er toch al aan te komen omdat deze niet meer rendabel zijn.”

“Windenergie wordt zo onderbenut in Nederland dat het sowieso tijd werd om daar gebruik van te gaan maken, maar dit kabinet wil eigenlijk niet investeren en dat betekent dat de plannen voor wind op zee nog kunnen worden teruggedraaid.” aldus Rotmans.

“We hebben in Nederland veel energie-intensieve industrie. Die verspilt ook veel energie en moet dus besparen. We gooien 20 procent energie weg door warmteverlies. Dit is een grote achterdeur die openstaat en dat laten we in de komende jaren ook gewoon weglekken, want daar staat niets hards over in het akkoord.”

Kritisch

Minister Kamp heeft kritisch gereageerd op het conceptakkoord en ook zijn de milieubewegingen en de werkgevers het nog niet op alle punten met elkaar eens.

Volgende week vrijdag zal een uiteindelijke beslissing over het akkoord genomen worden. De 40 deelnemende partijen hebben dus nog vijf dagen om samen met de minister te praten en eventueel een aantal belangrijke zaken anders te regelen.

Bron: NOS & Novum Foto: danxoneil via flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie