Prijs windturbines zakt 25% in 3 jaar

Prijs windturbines zakt 25% in 3 jaar

10-02-2012 11:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onder druk van een overaanbod op de wereldmarkt zijn prijzen voor windturbines in de afgelopen drie jaar met 25 procent gezakt. Kleine spelers komen in de knel.

Berekeningen van Bloomberg New Energy Finance (BNEF), de onderzoekstak voor duurzaamheid van Bloomberg, wijzen dit uit. De gemiddelde prijs voor windturbines zakte tot €910.000 per MW, een daling van 4 procent. De verwachting is dat tot 2013 de prijzen nog eens met jaarlijks 2 procent zullen dalen.

Elke twee jaar publiceert BNEF de Wind Turbine Price Index, waarvoor het 38 ontwikkelaars, producenten, investeerders en energiemaatschappijen ondervraagt. Tot 2015 zal de jaarlijkse daling tussen de 2 procent en 4 procent schommelen.

De daling wordt gedreven door verbeterde technologie en schaalvoordelen die ontstaan uit de toegenomen toepassing van windenergie. Vooral uit China komen grote hoeveelheden goedkope windturbines.

In de knel

De daling van de prijzen vertegenwoordigt een correctie in de markt die kleine spelers in de knel brengt. Partijen die slechts enkele onderdelen voor windturbines produceren of lokaal actief zijn missen de slagkracht om te concurreren met wereldwijde conglomeraten.

“Als je een speler bent in de windenergiemarkt en de prijzen voor turbines zijn in drie jaar met 25 procent gezakt, je eigen kosten zijn niet verminderd, en Chinese concurrenten bieden een 20 procent lagere prijs, dan heeft dat invloed op je winstmarge,” aldus Eduardo Tabbush, analyst bij BNEF. “Als je geen globaal bereik hebt, dan zou je de crisis wel eens niet kunnen overleven.”

Bron: Bloomberg

Foto: Wayfinder_73

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie