'Minister-president, een voorstel voor CO2-beprijzing a.u.b.!'

01-06-2016 09:01 | Door: Eelco Brandes

Het Klimaatplein is onlangs een petitie gestart die pleit voor een hogere prijs op CO2. De petitie is een oproep aan minister-president Mark Rutte en kan worden ondertekend door ondernemers.

Het beprijzen van de uitstoot van het broeikasgas CO2 leidt tot minder verbruik van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas, is het idee achter de petitie.

“Ik weet dat u zich inzet voor een internationale prijs op CO2, maar ben ervan overtuigd dat Nederland alvast een volgende stap kan zetten. Daarom vraag ik u om voor het einde van dit jaar te komen met een voorstel voor het effectief beprijzen van de uitstoot van CO2”, zo luidt de petitie.

Zweden en Engeland

Tweede Kamerlid voor D66 Stientje van Veldhoven kreeg eind mei de petitie als eerste overhandigd. “De mooiste oplossing is als we op Europees niveau een goed werkend systeem hebben om CO2-uitstoot terug te dringen”, zei ze.

“Als dat onvoldoende werkt, dan kunnen we ook in Nederland zelf kijken wat we kunnen doen om CO2-besparingen te belonen. Zweden en Engeland doen dat bijvoorbeeld al. Daar kunnen we misschien van leren of bij aansluiten.”

Webportal

Het Klimaatplein is naast de petitie inmiddels ook een webportal gestart waar ondernemers informatie en argumenten vinden voor invoering van een CO2-belasting. Het is ook mogelijk daar eenvoudig zelf te berekenen wat een dergelijke belasting voor een organisatie op financieel vlak gaat betekenen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron en foto: Het Klimaatplein (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie