Biobrandstof fabriek Engeland grootste inkoper van tarwe

Biobrandstof fabriek Engeland grootste inkoper van tarwe

09-07-2013 13:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nieuwe biobrandstof fabriek in Engeland zal 1,1 miljoen ton tarwe per jaar omzetten in bio-ethanol en veevoer.

De nieuwe biobrandstof fabriek die gisteren geopend werd in Hull zal Engelands grootste inkoper van tarwe worden en daarbij de grootste leverancier van  veevoer.

Voor Vivergo’s fabriek werd een investering gedaan van €410 mln. Jaarlijks zal de fabriek 1,1 miljoen ton tarwe, die anders gebruikt zou worden als veevoer, omzetten in 420 miljoen liter bio-ethanol bestemd als toevoeging aan benzine voor onze auto’s. Een bijproduct in dit proces is 500.000 ton aan eiwitrijk veevoer per jaar.

Volgens Vivergo heeft de bouw en implementatie van de fabriek gezorgd voor het creëren en ondersteunen van meer dan 1.000 banen in de regio.

Bezorgdheid

De komst van de fabriek zorgt volgens de boerenvakbond voor meer zekerheid voor de lokale markt en het zorgt er ook voor dat veeboeren lokaal geproduceerd veevoer kunnen inkopen en niet meer afhankelijk zijn van het importeren van soja uit de Verenigde Staten.

Experts van hernieuwbare energie en landbouw vertegenwoordigers prijzen de nieuwe fabriek dus alom, maar er zijn ook wat zorgen over het broeikaseffect van biobrandstoffen en de potentie tot stijgende voedsel prijzen wanneer voedselgewassen ineens worden ingezet voor biobrandstoffen.

“Dit is geen goede zaak, we hebben niet genoeg tarwe om te het te verbranden.” zegt Kenneth Richter van Friends of the Earth. “Het Verenigd Koninkrijk is van een tarwe-exporteur omgeslagen naar een netto importeur. Het slechte weer heeft hier dan wel een grote rol in gespeeld, maar het toont wel aan dat we geen extra’s hebben om zomaar te verbranden.”

Complexe problemen

De bezorgdheid gaat niet alleen over stijgende voedselprijzen maar ook over de uiteindelijke besparing van CO2-uitstoot die biobrandstoffen teweeg zouden moeten brengen. Wanneer er namelijk bosgrond verloren gaat voor het verbouwen van gewassen om biobrandstoffen van te maken zal dit leiden tot een netto toename van CO2-uitstoot.

Vorige week waarschuwde de European Environment Agency nog dat de huidige mix van gewassen die gebruikt wordt voor energie “niet bevorderlijk is voor het milieu”. Binnen de Europese Unie ligt het probleem ook gevoelig vanwege haar streven dat een deel van de transportbrandstoffen uit hernieuwbare bronnen opgewekt moet zijn.

Donderdag zal het Europees Parlement stemmen over in hoeverre voedselgewassen gebruikt mogen worden voor de productie van biobrandstoffen. Dit moet onbedoelde extra CO2-uitstoot door indirecte verandering van landgebruik voorkomen.

Bron: guardian

Foto: urimland via flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie