Rutte in Texas aangespoord tot schaliegaswinning

Rutte in Texas aangespoord tot schaliegaswinning

10-07-2013 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens olieproducent ExxonMobil zal Nederland moeten gaan boren naar schaliegas als het investeerders voor de chemische industrie wil aantrekken.

Topbestuurders van ExxonMobil zeiden dit maandag toen premier Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peeters tijdens hun handelsmissie in Texas op bezoek waren bij het onderzoekscentrum van de olieproducent.

'We zijn al meer dan 100 jaar actief in Vlaanderen en Nederland, en we willen er nog 100 jaar actief blijven, maar let op: de concurrentie met de VS wordt met de dag groter voor Europa,' aldus ExxonMobil. Volgens ExxonMobil zullen veel energie-intensieve industrieën hun fabrieken naar de Verenigde Staten verplaatsen als Nederland en Vlaanderen niet ook goedkoop schaliegas kunnen aanbieden.

In Nederland staat het al dan niet boren naar schaliegas momenteel flink ter discussie. Zo tekenden 54 Nederlandse hoogleraren recent een manifest tegen schaliegas, terwijl onderzoeksinstituut TNO pleit voor proefboringen. Momenteel loopt er een studie naar de risico's van schaliegasboringen. Een van de zorgen is dat het drinkwater vervuild kan raken door schaliegasboringen.

Volgens ExxonMobil is schaliegas een stuk minder schadelijk dan sommigen doen voorkomen. Premier Rutte wilde niets zeggen over de wenselijkheid van boringen, maar merkte wel op dat 'de visie van ExxonMobil natuurlijk maar één kant van de medaille geeft'.

Bron: Trouw Foto: Wonderlane

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie