Hollande fel tegen schaliegas

Hollande fel tegen schaliegas

15-07-2013 14:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Franse president François Hollande is tegen het winnen van schaliegas. Hij vindt de risico's te groot.

"Zolang ik president ben, zal er in Frankrijk niet naar schaliegas worden gezocht," zei Hollande gisteren tijdens een interview. "De risico's voor het grondwater zijn simpelweg te groot."

De aanleiding voor deze stellingname was het voornemen van het hoogste rechtscollege van Frankrijk om te onderzoeken of het huidige verbod op kraken wel rechtsgeldig is. Kraken is een methode voor schaliegaswinning waarbij water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de boorput worden gespoten.

Het Amerikaanse bedrijf Schuepbach Energy, dat twee exploratielicenties bezit, heeft het college om dit onderzoek gevraagd. De licenties werden in 2011 geannuleerd toen President Sarkozy kraken in Frankrijk verbood. Schuepbach Energy betwistte de rechtsgeldigheid van dit verbod en vocht het aan.

Schaliegas kan een relatief goedkope energiebron zijn, en is volgens voorstanders daarom essentieel voor een goede concurrentiepositie voor de industrie. Tegenstanders van schaliegaswinning wijzen op de risico's, met als belangrijkste risico de mogelijke vervuiling van het grondwater. In Nederland loopt er momenteel een onderzoek dat deze risico's in kaart moet brengen.

Bron: fd

Foto: 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie