Onderzoek: Groene stroom goedkoper dan grijs

08-06-2016 12:06 | Door: Eelco Brandes

Groene stroom uit Nederland is goedkoper geworden dan grijze stroom. Prijsstunters doken al enkele jaren geleden met groene stroom onder de gangbare prijzen van grijze stroom. Ook grote energieleveranciers als Nuon en Essent hebben zich nu daarbij aangesloten.

Dit blijkt uit een analyse van de overstappers bij vergelijkingssite Pricewise.nl in 2015. “Tegenwoordig zien we dat nieuwe energieleveranciers zoals Qurrent, Vandebron en Pure Energie er ook in slagen concurrerend te zijn met stroom op basis van een stroometiket uit eigen land, waar eerder Greenchoice en Eneco al op vooruitliepen", zegt Hans de Kok, directeur Pricewise. "Ook gevestigde namen als Nuon, Essent en NLE bieden groen uit Nederland aan, soms zelfs goedkoper dan grijze stroom."

Prijs leidend

Prijs blijft nog altijd leidend in de keuze van consumenten voor hun energiecontract. Prijsvechters zoals energiedirect.nl, die in de periode van 2014-2015 vaak de eerste plaatsen op de lijsten van de Pricewise-vergelijkingssite bezetten met scherp geprijsde aanbiedingen, scoorden daarom relatief goed.

“Ook met stroom zonder groen etiket. De keuzes die mensen maken bij een prijsvergelijker zijn doorgaans prijsgedreven, maar in toenemende mate spelen factoren als service en verduurzaming een belangrijke rol,” ziet De Kok.

Zeeland groenste provincie

Groene stroom is vooral populair onder inwoners van Zeeland (71,8 procent) en Limburg (69,3 procent). Friezen (59,5 procent) scoren wat dat aangaat het laagst.

“De kopposities van Zeeland en Limburg zijn wellicht te danken aan het feit dat energieleverancier Greenchoice daar lagere gastoeslagen hanteert dan zijn concurrenten, waardoor de gebundelde groene stroom- en gascontracten in die twee provincies net wat gunstiger qua prijs afsteken bij die van andere leveranciers,” plaatst de Pricewise-directeur als kleine kanttekening.

Vooruit op landelijke trend

Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64 procent van de Nederlandse huishoudens groene stroom. “Gemiddeld genomen over alle twaalf provincies koos ruim 65,5 procent van onze klanten voor elektriciteit met een groen stroometiket.”

De Kok: “We lopen dus vooruit op de landelijke trend. Ik verwacht dat de vergroening van Nederland gestaag zal doorzetten. Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland,” 

Stad Utrecht op 1

Van de vijf grootste steden is Utrecht met 80,4 procent koploper, als het om de keuze voor duurzame elektriciteit gaat. Gevolgd door Eindhoven (77,1 procent), Den Haag (76,9% procent en Amsterdam (76,0 procent). Rotterdam sluit de top 5 met 74,8 procent.

Het beeld in de stad Utrecht bevestigt dat welgestelden meer budget en oog hebben voor het milieu: in de inkomenscategorie tot € 1.500,- kiest 70,1 procent groen, in de categorie meer dan € 5.500,- is dat 90,9 procent. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar heeft 71,3 procent groene stroom, bij 65-plus is dat 88,7 procent.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Pricewise | Foto: Pricewise (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie