'Zonne-energie bepaalt spoedig de prijs van olie'

13-06-2016 09:05 | Door: Eelco Brandes

Binnenkort bepaalt niet de fossiele energie de prijs van duurzame energie, maar bepaalt zonne-energie de prijs van olie en gas.

Dat zei Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, tegenover Friesch Dagblad. In Nederland kost stroom rond de vijf cent per kilowattuur. De komende jaren daalt volgens hem over de hele wereld de prijs van zonne-energie tot rond de drie cent.

Volgens Sinke staan er in India al zonne-systemen die energie produceren voor drie cent per kilowattuur. "Dat betekent dat de kosten van opwekking van zonnestroom daar in de buurt komen van stroomopwekking met fossiele brandstoffen.

"Dat is nog niet overal het geval, maar het begin is er. Daarom wordt het nu echt spannend. Je krijgt een andere dynamiek. Zonnestroom wordt concurrerend." 

Afgeblazen

In de Arabische wereld is de bouw van een aantal kolencentrales afgeblazen omdat die duurdere stroom zouden leveren dan zonneparken, signaleert Sinke. "Je ziet daar dat zonne-energie bepalend is voor de investeringen in fossiel."

Deze gunstige prijsontwikkelingen zijn volgens hem nog opzienbarender als men beseft dat van alle energieproductie, zonne-energie slechts nu één procent beslaat.

Ruiten

Sinke voorziet dat dit aandeel nog enorm gaat stijgen: zonne-energie is in klein én groot toepasbaar en ontwikkelt zich nog volop. "Er zijn al doorzichtige panelen die als ruiten zijn te gebruiken. Die leveren wel minder op dan de donkere panelen, maar een gewone ruit levert helemaal geen energie op."

Luister ook Wim Sinke over drijvende zonnepanelen:

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Frieslandsch Dagblad | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie