Dubbeldekkerzonnecel verbreekt conversierecord

Dubbeldekkerzonnecel verbreekt conversierecord

14-02-2012 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben met een nieuw type zonnecel een record gevestigd in de conversie van zonne-energie. De zogeheten ´tandem polymeer´ zonnecel kent een verhoogde efficiëntie en kan gefabriceerd worden in grote volumes tegen lage kosten.

De tandem polymeer zonnecel is uniek in zijn soort, omdat het net als een dubbeldekker gebruik maakt van meerdere lagen. “In plaats van één verdieping heeft de bus twee verdiepingen, waardoor je meer mensen in dezelfde ruimte kunt passen,” zei Yang Yang, professor in materiaal en ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Californië.

“Dit is precies wat we met de tandem polymeer cel hebben ontwikkeld; de efficiëntie van een systeem met een dubbele laag polymeren is hoger dan een systeem met een enkele laag.”

Record

In juli 2011 behaalde de tandem zonnecel van de Universiteit van Californië al een recordefficiëntie in energieconversie van 8,62 procent. Later in hetzelfde jaar werd een nieuw record van 10,6 procent gezet door het gebruik van polymeren die infrarood absorberen.

De resultaten zijn geverifieerd door het Amerikaanse Hernieuwbare Energie Laboratorium, onderdeel van het ministerie van Energie. Door de snelle verbeteringen verwachten de onderzoekers op korte termijn commercieel succes.

Polymeren

Naast het gebruik van meerdere lagen is ook het gebruik van polymeren relatief nieuw in de zonnecelindustrie. Vergeleken met de gangbare zonnecellen van silicium zijn polymeerzonnecellen goedkoper en flexibeler. Tot nu toe boeken ze echter ook een lager rendement bij het omzetten van zonne-energie.

Bron: Physorg

Foto: The sand is neon

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie