Nederland verstookte 15% meer kolen in 2012

Nederland verstookte 15% meer kolen in 2012

23-07-2013 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland verstookte in 2012 15 procent meer kolen dan in 2011, blijkt uit cijfers van het CBS. Hernieuwbare elektriciteit groeide met 1 procent, de laagste groei in 5 jaar.

Het gebruik van kolen is toegenomen omdat de prijs van kolen in 2012 relatief laag was. Dit komt onder meer door de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten. Schaliegas is relatief goedkoop, waardoor de VS minder kolen hoeven te gebruiken. Die kolen worden vervolgens goedkoop verkocht aan Europa.

De groei van de productie van hernieuwbare elektriciteit was in 2012 lager dan in de afgelopen 5 jaar. De productie van hernieuwbare elektriciteit groeide in 2012 met 1 procent naar 12,5 miljard kilowattuur. Het aandeel van hernieuwbare energie in de Nederlandse elektriciteitsmix steeg van 11 procent in 2011 naar 12 procent in 2012. Dat kwam echter niet alleen door de groei van de productie van hernieuwbare elektriciteit, maar ook door een afnamen van de totale elektriciteitsproductie in Nederland.

Bron: energieoverheid

Foto: jpmueller99 via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie