Hoe de Arena dé centrale energiehub van Zuidoost wordt

16-06-2016 14:02 | Door: Eelco Brandes

De Amsterdam Arena als dé centrale energiehub van Amsterdam Zuidoost. Het eerste concrete project van ZO Energy moet het stadion het duurzaamste ter wereld maken in 2020.

Het ZO Energy-project wordt gevormd door Schneider Electric, Accenture, Arcadis, DNV GL, Engie en UPS. Het doel is een duurzaam Amsterdam-Zuidoost, onder andere door energiebeheer, mobiliteit, waterverbruik en afvalverwerking zo duurzaam en emissievrij mogelijk te regelen.

Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de Amsterdam Arena. Het stadion is in 2020 een van de dertien speelsteden voor het EK. De daarbij horende uitbreidingsplannen zijn dit moment in volle gang.

De partijen willen de nutsvoorzieningen voor ondernemingen in en rondom de Arena zo efficiënt en duurzaam mogelijk delen en hergebruiken. Het stadion fungeert daarbij als centrale utilities hub.

Grid verbeteren

Paul Bron, algemeen directeur bij Schneider Electric: "Vanuit onze optiek kunnen we grote verbeteringen realiseren met bijvoorbeeld het verbeteren en uitbreiden van een warmte-uitwisselingssysteem, dat restwarmte van datacenters hergebruikt voor duurzame verwarming van gebouwen.”

“Samen met ZO Energy kunnen we daarbij het bestaande grid verder verbeteren. Ook zijn er plannen voor het plaatsen van zonnepanelen in het stadsdeel om deze via een leaseconstructie aan te bieden bij bedrijven en particulieren."

Accu

Op het vlak van duurzaamheid is het stadion al erg actief. Zo gaat de Amsterdam Arena ook een accu van 4 megawatt plaatsen. Behalve als noodstroomvoorziening, stelt het stadion de energieopslag ter beschikking voor stabilisering van het stroomnet.

Chief innovation officer Henk van Raan van de Amsterdam Arena is donderdag 16 juli te gast in het radioprogramma DuurzaamBV Radio.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Schneider Electric | Foto: Amsterdam Arena (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie