De toekomst van de windmolen: groter, hoger en stiller

17-06-2016 12:10 | Door: Eelco Brandes

Windmolens worden in de toekomst veel groter, hoger en stiller. En dat betekent ook meer rendement.

Dat voorspelt de branchevereniging Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) in de toekomstvisie tot 2030. "Op dezelfde locatie leveren twee keer langere rotorbladen vier keer meer productie op. En twee keer hardere wind vanwege hogere masten levert acht keer meer productie op", aldus NWEA.

De hoogste windmolen meet nu 198 meter en staat in Noord-Holland. Een onderzoeker van Energieonderzoek Centrum Nederland voorspelt dat windmolens tot wel 300 meter hoog op land en 350 meter op zee kunnen worden. Ter vergelijking: de Eiffeltoren is 324 meter.

Essentieel

Het rapport schetst verder ook dat de zekerheid voor investeerders in hernieuwbare energie essentieel is om ervoor te zorgen dat de duurzame energievoorziening zo snel en zo goedkoop mogelijk gerealiseerd wordt.

Nationale doelstelling

Daarvoor is het noodzakelijk om nu al beslissingen te nemen voor het beleid voor de periode 2020-2030, stelt NWEA. Cruciaal is onder meer dat er een nationale doelstelling komt voor duurzame energie van 33 procent van de totale energievoorziening voor 2030. En een volledig duurzame energievoorziening in 2050.

Ook moet windenergie op zee worden opgeschaald naar minimaal 1 gigawatt extra capaciteit per jaar. Dit zorgt voor een reductie van de kostprijs van 60 procent in 2030.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NWEA | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie