EU-China deal: Limiet op invoer Chinese zonnepanelen

EU-China deal: Limiet op invoer Chinese zonnepanelen

29-07-2013 10:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een nog onduidelijk akkoord komt er voorlopig een einde aan de zonnepanelenoorlog tussen de Europese Unie en China.

In het akkoord dat afgelopen zaterdag werd bekend gemaakt staat dat er een minimumprijs komt voor zonnepanelen uit China. Ook zou er een limiet worden gesteld op de totale hoeveelheid zonnepanelen die elk jaar uit China mag worden ingevoerd. Dat liet Eurocommissaris Karel de Gucht (Handel) weten zonder verder op details in te gaan.

De EU en China steggelen al maanden over het dumpen van Chinese zonnepanelen op de Europese markt. Brussel vermoedde dat Beijing zijn producenten oneigenlijke staatssteun bood, waardoor deze onder de kostprijs konden verkopen.

Eerder al dreigde de EU met een importheffing van 47,6 procent als China niet zou stoppen met deze steun. Begin deze maand werd een heffing van ongeveer 12 procent ingesteld.

Minimumprijzen

EU-Commissaris De Gucht was opgelucht met de ‘vriendschappelijke oplossing’. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) liet ook weten blij te zijn met het bereikte compromis. Volgens de minister zorgt de overeenkomst voor een gezonde sector in de zonne-energie. Ploumen: ‘[G]oede afspraken zijn belangrijk voor het behoud van banen in de Nederlandse installatiebranche.’

Minder enthousiast was belangenvereniging AFASE. De organisatie waarschuwt juist voor het verlies van banen, doordat de maatregelen nog steeds de prijzen van zonnepanelen zullen verhogen. ‘We willen geen prijsverhogingen omdat deze leiden tot vraaguitval in Europa,’ zei Dennis Gieselaar, algemeen directeur van Oskomera Solar Power Solutions en bestuurslid van AFASE. ‘Niemand zal erop vooruitgaan bij een overeenkomst die gebaseerd is op onredelijke minimumprijzen. Ook Europese fabrikanten niet. En dat allemaal in een tijd waarin de EU juist duurzame werkgelegenheid zou moeten stimuleren.’

Importlimiet

De import van zonnepanelen uit China in de EU lift rond de €21 mrd per jaar. Hoewel de officiële verklaring van de EU weinig details bevat, zegt het Duitse blad Der Spiegel te weten dat de minimumprijs voor zonnepanelen op €0,56 per watt komt te liggen. De jaarlijkse importlimiet zou 7 gigawatt zijn.

De overeenkomst zou lopen tot 2015 en 90 Chinese producenten van zonnepanelen zouden deze al hebben ondertekend.

Foto: Toyota UK via Flickr.com

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie