2011: Europees recordjaar wind- en zonne-energie

2011: Europees recordjaar wind- en zonne-energie

15-02-2012 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese hernieuwbare energiemarkt beleefde in 2011 een recordjaar. Van de nieuw gebouwde opwekkingscapaciteit was 71 procent hernieuwbare energie. In 2010 was dat nog 63,8 procent.

Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de European Wind Energy Association. Gedurende 2011 werd er in de EU totaal 45 GW aan nieuwe opwekkingscapaciteit geïnstalleerd. Daarvan was 21 GW zonne-energie, oftewel 46,7 procent. Daarna volgden gas met 9,7 GW en wind met 9,6 GW, oftewel 21,6 procent en 21,4 procent van het totaal.

Andere bronnen van hernieuwbare energie, zoals biomassa, afval en geothermie telden ieder voor ongeveer 1 procent van het totaal aan nieuwe energie capaciteiten geplaatst in 2011. Hernieuwbare energie neemt daarmee 71,3 procent van de nieuw geïnstalleerde capaciteit voor haar rekening. In 2010 was het aandeel nieuwe hernieuwbare energie nog 63,8 procent. De stijging ging vooral ten koste van nieuwe gasintallaties.

Totaalbeeld

De totale capaciteit aan hernieuwbare energie, inclusief waterkracht, is in het afgelopen decennium ook aanzienlijk gestegen. In 2000 bedroeg het aandeel 22,5 procent van de algehele energie capaciteit in Europa. In 2011 was dit aandeel bijna met een derde gestegen en bedroeg het 31,1 procent.

Nederland

In 2011 was de groei in Duitsland, Groot Brittannië en Spanje het grootst in de EU, samen goed voor bijna de helft van de nieuwe energiecapaciteit. Nederland behoorde tot de één van de kleinere markten die gezamenlijk 10 procent van de nieuwe energie installeerden in Europa.

Bron: Treehugger

Foto: Wolfgang

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie