Ameland bijna energie-zelfvoorzienend door zonnepark

24-06-2016 12:04 | Door: Eelco Brandes

Het schiereiland Ameland is nu een vrijwel geheel energie-zelfvoorzienend eiland. Het ‘Zonnepark Ameland’, met 23.000 zonnepanelen, opende deze week.

Op Ameland wonen ongeveer 1.500 gezinnen. Volgens de planning van de gemeente moet het eiland samen met de andere Waddeneilanden in 2020 volledig zelfvoorzienend zijn. Maar met de opening van het zonnepark wordt een grote stap al gemaakt. Het 10 hectare grote park kan genoeg vermogen leveren om alle huishoudens jaarlijks evenveel elektriciteit te leveren als nodig.

Duurzaam Ameland

Het zonnepark is onderdeel van Duurzaam Ameland. Een project dat al sinds 2007 loopt. Eerder werden er onder anderen duurzame verlichting, waterpompen en brandstofcellen op het eiland geïnstalleerd. Die laatste moeten als vangnet dienen voor het geval dat de zon niet schijnt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Duurzaam Ameland | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie