Windenergie kan in 2030 kwart van Chinese stroom leveren

28-06-2016 07:17 | Door: Eelco Brandes

China is goed op weg om een kwart van zijn elektriciteit uit windenergie te halen tegen 2030. En zelfs een derde als het land enkele ingrijpende beleidsaanpassingen doet.

Dat blijkt uit een analyse van het gezaghebbende Massachussetts Institute of Technology (MIT) in Nature Energy, schrijft The Guardian. China investeert in hoog tempo in nieuwe hernieuwbare energie.

"China kan nieuwe windmolenparken beter niet zomaar plannen in de gebieden met het meeste wind"

Vorig jaar was windenergie nog maar goed voor 3 procent van het elektriciteitsverbruik in China, maar dat aandeel kan groeien tot 26 procent tegen 2030, berekende het MIT. Dat is goed nieuws voor het klimaat, want China is momenteel de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

Slim inplannen

In tegenstelling tot andere studies, die vooral naar de geologische mogelijkheden keken om het potentieel van windenergie in het land in te schatten, hield de MIT-studie ook rekening met de simulaties van het Chinese stroomnet.

De conclusie is opvallend: China kan nieuwe windmolenparken beter niet zomaar plannen in gebieden met de meeste wind, maar wel op plekken die optimaal zijn aangesloten zijn op het net.

"Windmolenparken in afgelegen gebieden halen wel voordeel uit de fysieke omstandigheden, maar lijden tegelijk onder de heersende beperkingen van het stroomnet", zegt Valerie Karplus, assistent-hoogleraar aan de MIT Sloan School of Management.

"Dat leidt tot hogere transmissiekosten en bijkomende kosten als de beschikbare energie niet verbruikt wordt."

Als er met die beperkingen van het stroomnet rekening wordt gehouden, komt amper 10 procent van de geografisch interessante gebieden voor windenergie in aanmerking. Maar dat is ruim voldoende om aan 26 procent van de elektriciteitsvraag te voldoen, stelt de studie.

Steenkool

De echte uitdaging bestaat erin het stroomnet, dat traditioneel is afgestemd op de productie van steenkoolcentrales, aan te passen aan de introductie van windenergie, zeggen de auteurs. Windenergie is variabel en vraagt meer flexibiliteit.

Steenkoolcentrales zouden die flexibiliteit kunnen opvangen, maar de Chinese wetgeving eist een minimale output om de winstgevendheid van de centrales te verzekeren. Als die regels flexibeler worden, kan dat meer ruimte voor windenergie creëren, stelt de studie.

Nieuwe regelgeving en ingrepen in de toewijzing van stroomcontracten op lange termijn kunnen zo het aandeel van windenergie in de stroomproductie zelfs richting een derde duwen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Guardian | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie